Järnvägshistoria

Det har faktiskt varit på tal ett par gånger att dra järnvägen genom Södra Härene och bygga en station här.

Första gången var på 1850-talet då Västra stambanan skulle anläggas mellan Göteborg och Stockholm. Det var som förslag att den skulle dras genom orterna Vedum, Lekåsa, Södra Härene och ut till Alingsås. Om det förslaget hade gått igenom hade det inte legat några stationer i Vårgårda och Herrljunga och inte heller hade Västgötabanan byggts. Men förslaget gick inte igenom på grund av för höga jordlösen och för att befolkningen i trakten inte var särskilt tillmötesgående.

50 år efter detta kom det förslag igen på att det skulle dras en järnväg genom Södra Härene, fast denna gång inte på statens begäran. Det var de enskilda kommunerna där den ursprungliga banan skulle ha gått som kom med  förslaget. Järnvägen skulle gå mellan Nossebro och Vårgårda och det var disponent Knut Heyman som var den ledande kraften. 1906 ville man bygga en bana Nossebro-Trollhättan. Knut Heyman föreslog att banan inte skulle stanna vid Nossebro utan fortsätta till Vårgårda. Man höll då ett möte i Fåglum för att höra på befolkningens åsikt. Det rådde delade åsikter, Fåglumsborna ville att banan skulle gå genom Fåglum men Åsaka- och Lekåsaborna ville inte betala så mycket som behövdes, så hela förslaget gick i stöpet.

Då ville man istället ha en järnväg från Vårgårda genom Södra Härene med en station vid Hära’ bro och så vidare till Lekåsa och Tumleberg. Banan blev stakad och kostnadsförslaget uppgjort och det verkade som om denna bana skulle bli verklighet. Men medan det arbetet höll på började Trollhätte- och Fåglumsborna åter propagera för en järnväg mellan Vårgårda och Nossebro. Och det så kraftigt att man åter gick över till det förslaget. Nu blev denna bana stakad och också den skulle gå genom Södra Härene. Men nu lade sig Alingsås i. Denna bana var inte till deras fördel och de såg hellre en bana mellan Alingsås och Tumleberg. Detta var den tredje banan som blev stakad genom vår socken på bara några år. Till slut segrade dock banan Vårgårda-Nossebro, men när den skulle byggas satte 1:a världskriget stopp för projektet.

JÄRNVÄGEN

Det har faktiskt varit på tal ett par gånger att dra järnvägen genom Södra Härene och bygga en station här. Första gången var på 1850-talet då västra stambanan skulle anläggas mellan Göteborg och Stockholm. Det var som förslag att den skulle dras genom orterna Vedum, Lekåsa, Södra Härene och ut till Alingsås. Om det förslaget hade gått igenom hade det inte legat några stationer i Vårgårda och Herrljunga och inte heller hade Västgötabanan byggts. Men förslaget gick inte igenom på grund av för höga jordlösen och för att befolkningen i trakten inte var särskilt tillmötesgående.

50 år efter detta kom det förslag igen på att det skulle dras en järnväg genom Södra Härene, fast denna gång inte på statens begäran. Det var de enskilda kommunerna där banan skulle ha gått som ville föra igenom detta förslag. Järnvägen skulle gå mellan Nossebro och Vårgårda och det var disponent Knut Heyman som var den ledande själen. 1906 ville man bygga en bana Nossebro-Trollhättan. Knut Heyman föreslog att banan inte skulle stanna vid Nossebro utan fortsätta till Vårgårda. Man höll då ett möte i Fåglum för att höra på befolkningens åsikt. Delade åsikter rådde, Fåglumsborna ville att banan skulle gå genom Fåglum medans Åsaka- och Lekåsaborna ville inte betala så mycket som behövdes, så hela förslaget gick i stöpet. Nu ville man istället ha en järnväg från Vårgårda genom Södra Härene med en station vid Hära’ bro och så vidare till Lekåsa och Tumleberg. Banan blev stakad och kostnadsförslaget uppgjort och det verkade som om denna banan skulle bli verklighet. Men medan det höll på började Trollhätte- och Fåglumsborna åter propagera för en järnväg mellan Vårgårda och Nossebro. Det så kraftigt att man åter gick över till det förslaget. Nu blev denna bana stakad och också den skulle gå genom Södra Härene. Men nu lade sig Alingsås i. Denna bana var inte till deras fördel och de såg hellre en bana mellan Alingsås och Tumleberg. Detta var den tredje banan som blev stakad genom vår socken på bara några år. Det blev dock banan Vårgårda-Nossebro som segrade, men när den skulle byggas kom 1:a världskriget och satte stopp för alltihop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *