Affärer i Södra Härene

Det har funnits fyra affärer i Södra Härene.

Broholm
Broholm ligger vid den stora eken som är ett av Södra Härenes kännetecken. Erik Aldéns pappa började bygga affären 1907. Det var meningen att den skulle ligga intill den projekterade järnvägen, ett lönsamt läge för en affär.
Det fanns både affär och ostmejeri på platsen fram till 2:a världskriget. Då beordrade myndigheterna att all konsumtionsmjölk skulle skickas till mejerier i Göteborg.
Affären höll igång på heltid fram till 1969. Därefter hölls den öppen tre timmar om dagen och Erik jobbade utan biträde. 1971 stängdes affären för gott.
När Södra Härene fick en telefonväxel 1934 fanns även den i Broholm, tills den automatiserades 1949. Det var Eriks mamma Maria Aldén som ansvarade för växelstationen under den tiden. Den 14 april 1999 informerade en artikel i Alingsås Tidning att det var 50 år sedan växeln blev automatiserad.Vid den tiden fanns det ett 40-tal abonnenter i bygden. Tidningen intervjuade även Erik och Ingalill Aldén. De berättade att den första telefonen kom till S:a Härene 1890, till Ribbingsberg somhade byggt en egen ledning in till Vårgårda.

Öhrberg
Den här affären startade en tid före Broholm och låg också den vid Härene bro på grund av järnvägsförslagen. Här hade man ett mjölkmejeri som även det fick läggas ned vid 2:a världskriget. Hit kom också Häreneborna och hämtade sin post.

Fötene pensionat
Lilly Johansson i Lundskullen berättar att affären låg vid Fötene Östergård och ägdes av Alma Johansson. Den fanns där på 1920-talet och där såldes det mesta, utom mejerivaror. Där fanns bland annat små söta prydnadssaker och godis. Innan det blev affär hade huset varit pensionat, därav namnet. Almas dotter Signhild Johansson tog så småningom över affären. Den lades ned i mitten av 1960-talet.

Affären i Fötene
Affären startades någon gång på 1800-talet och var samtidigt mejeri. När affärsverksamheten lades ned hade man postkontor dit byborna fick komma och hämta sin post. Han som bodde och arbetade där hette Karl Andersson och han var också fjärdingsman och postutkörare innan det blev självhämtning. Än idag kallas huset ”Poste-Karla” och två av hans söner, Ingvar och Nils Karlsson bor kvar där. Postkontoret lades ned på 1930-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *